Haarlemmers namen het initiatief

 Zo zag het er uit!

In het haarlems Dagblad verscheen het bericht dat het restant van het monument zou worden afgebroken, omdat de gemeente geen geld had voor herstel. Haarlemmers in de Adviescommissie Haarlemmerhout besloten de regie in eigen hand te nemen om het monument in oude luister te herstellen. 

Op 17 januari 2013 wordt de Stichting herstel Hildebrandmonument opgericht.We hebben een herstelplan gemaakt en vonden bij wethouder Cornelis Mooij een krachtig supporter.

Fondsenwerving

Ons aanbod aan de gemeente: als de gemeente het beschikbare budget van €80.000 voor herstel reserveert, zorgen wij voor de rest van het geld. De gemeenteraad ging in november akkoord met dit aanbod.

De bewoners van de wijken in de omgeving reageerden meteen enthousiast op ons initiatief; we kregen al snel geld binnen op onze bankrekening. Toen we ook van fondsen bijdragen kregen konden we echt aan de slag.

Het plan.

De beelden weer terug, de fontein moet weer gaan spuiten en de verwaarloosde omgeving moet worden opgeknapt met een duidelijke zichtlijn van Spanjaardslaan naar het Provinciehuis.

 

Het ontwerp van de omgevving 

Aan het werk

De gemeente begint snel met het opknappen van de omgeving: paden verleggen, flink snoeien en nieuwe rododendrons planten. 

 

 

 

 

 

 Opknappen fonteinbak 

Wat een rommel kwam er uit de bak 

Poetsen van de fonteinbak 

Beelden laten maken

De originele beelden zijn te slecht om daarvan nieuwe beelden te trekken. We vonden bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed gipsen afgietsels die in de jaren '50 zijn gemaakt. Beter dan het origineel! 

Jaap van Zetten, Lex Rietveld en Annemarie van Leeuwen bij een van de gipsen

  

 

Beelden maken

Om nieuwe beelden te maken werden van de gipsen mallen gemaakt. De volgende stap was om met de mallen wasafdrukken te maken en deze te bewerken voor de volgende stap.

De mal van Van der Hogen wordt gemaakt. De siliconenpasta voor de mal wordt aangebracht. Na uitharden van de roze pasta, komt daarover een grijze rubberlaag.  

Beeldhouwer Ellen Wolff werkt het wasmodel van Nurks bij. Gietnaden en oneffenheden moeten worden bewerkt om later een natuurgetrouwe kopie te kunnen maken.  

 

De wasmodellen werden ingepakt in een mortel en in de over geplaatst om de mortel te bakken en de was er uit te laten lopen. Vervolgens werd in de mortelmallen het brons gegoten.

Een deel van Nurks in het nog ruwe brons

 

 

 

De bronzen onderdelenworden aan elkaar gelast en worden daarna geslepen en gepolijst.

 

Ellen Wolff en Lex Rietveld bij een bronzen beeld

 

Onze gemeentevrienden bij een paar bronzen

  

Jaap van Zetten met de kop van Hildebrand  

Patineren

De beelden moesten nog een stenen uiterlijk krijgen. Het was zoeken naar de juiste samenstelling van de patina. Na veel experimenteren kregen we gelukkig de juiste kleur. Voor de bescherming werden de beelden in de was gezet.

 

Lex rietveld zet buikje in de was. 

Plaatsen van de beelden

 

  

 

Verlichting

Wij wilden ook 's avonds de beeldengroep zichtbaar laten zijn. Voor de veiligheid, maar ook om de plek na zonsondergang een prettige uitstraling te geven. Gelukkig kregen we zoveel giften dat we ook verlichting konden betalen.

De onthulling

Net op tijd was alles klaar om het monument op 13 september 2014 te kunnen onthullen. Het was een groot feest. 

 

 

 

Stichting Hildebrandmonument | info at hildebrandmonument.nl